Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Zprávy z rady 09/2021

Autor: Jan Straka, místostarosta | Datum: 2.9.2021 - 00:00 | Zhlédnuto: 1177x

Informace o aktuálním dění vě městě, v tomto měsíce se zaměřujeme především na probíhající projekty, které řeší město samo, nebo ve spolupráci s jinými organizacemi.


Zprávy z rady 09/2021

Rekonstrukce komunikací ve spolupráci s krajskými organizacemi

V letošním roce provádí město ve společnosti s Jihočeským krajem a s krajskou správou a údržbou silnic (SÚS) dvě stavby. První, která se rozběhla během léta je zabezpečení svahu a vybudování chodníku ve Studánkách. Kraj je investorem rekonstrukce komunikace, opěrné zdi a propustku. Město pak vybuduje chodník, veřejné osvětlení a zabezpečí svah nad novým chodníkem. Část stavby, kterou hradí město vyjde přibližně na 4,5 mil. korun. Na stavbu chodníku jsme zažádali o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Na začátku celé akce došlo k základnímu zabezpečení svahu cca 70 metrovou larsenovou stěnou,  tedy stěny sestavené ze vzájemně propojených ocelových profilů, které se beraní do povrchu. V současné době se pracuje na rekonstrukci opěrné zdi komunikace.

Druhou společnou akcí, tentokrát s SÚS, je oprava komunikace a opěrné zdi pod klášterem. Zde se město podílí také částí, vybuduje nový chodník a veřejné osvětlení. Veřejnou zakázku na tuto stavbu připravila správa silnic a na jejím základě rada města schválila výběr nejvhodnějšího dodavatele a následně podepsání smlouvy. Celý projekt vyjde na 23 mil. Kč, z toho město bude hradit 850 tis. Kč bez DPH. Práce mají začít v září letošního roku s tím, že bude zachován částeční provoz a práce probíhají mimo letní sezónu, jak určuje stavební povolení. První etapa prací proběhne od září do listopadu 2021 a druhá etapa přibližně od dubna do června 2022.

Na podzim už Studánečtí využijí své nové hřiště
Stavba hřiště ve Studánkách se blíží ke svému konci, hlavní práce na tomto projektu skončily v závěru srpna. Jsou instalovány veškeré prvky dětského hřiště a místa pro setkávání. Sportovní plocha má umělý povrch. Vše proběhlo dle harmonogramu, Studánečtí se tedy brzy své sportovně-relaxační zóny dočkají a budou ji moci využít. Celkové třímiliónové náklady z části pokryje dotace Ministerstva pro místní rozvoj ve výši 1,9 miliónu korun.

11. srpna převzal dodavatel staveniště budoucího bytového domu
Hned v prvních dnech po předání staveniště začal dodavatel s přípravou staveniště. Před stavbou také došlo k přesazení pěti stromů, které nemohou na místě zůstat (5 x javor mléč Globosum a jedna vrba). Koruny javorů byly pod dohledem zahradníka zastřiženy a dodavatel, společnost Swietesky, provedl jejich přesazení na své náklady po dohodě s městem. Do této akce byly zapojeny i technické služby města. Stromy našly své nové místo znovu na sídlišti jen o pár stovek metrů dál. Stromům bude nyní věnována zvýšená péče, aby došlo pokud možno k jejich zdárné záchraně. Celá stavba by měla trvat celkem 14 měsíců. V domě s výtahem vznikne 13 nových bytů, především malometrážních, vhodných  pro seniory, rodiče-samoživitele nebo se mohou stát i možností pro mladé, jako startovací byty.  Vybudování nového bytového domu přijde na 27 mil. korun. Na projekt zažádalo město o dotaci ze Státního fondu podpory investic.

Parkoviště na sídlišti
Nové parkoviště vzniklo na vyšebrodském sídlišti u domů čp. 312 a 313. Bude navazovat na stávající větší parkovací plochu. Možnosti parkování se tak rozšíří o 30 parkovacích míst. Náklady na výstavbu ponese město v celkové výši přibližně 3 milióny korun. Obyvatelé budou moci parkoviště využívat po 30. srpnu. Kapacita parkování na sídlištích je obecně v celé republice problém. Výstavba tohoto parkoviště byla v plánu už delší dobu. Do budoucna plánujeme další rozšiřování parkovacích ploch i v dalších částech sídliště v rámci řešení celého veřejného prostranství v blízkosti bytových domů.