Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Změna systému nakládání s komunálním odpadem

Autor: Vladimíra Račáková, tajemnice | Datum: 1.2.2018 - 00:00 | Zhlédnuto: 3094x

Nakládání s komunálním odpadem ve Vyšším Brodě je potřeba změnit. Samotné důvody změny lze rozdělit do dvou oblastí; (1)nakládání s odpady od občanů a (2) nakládání s odpady podnikatelskými subjekty, přičemž platí, že obou skupin se bude v blízké budoucnosti týkat v důsledku razantního zdražení skládkovacích poplatků zvýšení ceny za vývoz odpadu.


V případě odpadů od občanů se považuje za původce komunálního odpadu obec, bude se týkat plánované zdražení i městské pokladny. Jinými slovy jsme v oblasti nakládání s odpady na jedné lodi a měli bychom táhnout za jeden provaz.

Co to vlastně znamená, resp. jak můžeme společně čelit blížícímu zdražování? Odpověď je vlastně jednoduchá, snažit se aby komunální odpad vznikal jen v minimálním množství a maximum dávat do separovaného sběru. Město k tomuto záměru přispělo zajištěním svozu biologického odpadu a jsme velmi rádi, že tuto nabídku využilo v roce 2017 mnoho dalších domácnosti. Na druhou stranu si uvědomujeme, že současný způsob uzavírání smluv na vývoz popelnic úplně nemotivuje občany k třídění odpadů, kdy např. někdo si zaplatí vývoz popelnice každý týden a v jeho popelnici pod heslem „ když jsem si zaplatit, tak můžu vyhodit, co chci“ se najde papír, sklo, plasty apod. A nebo opačný extrém, kdy naopak domácnost nemá vůbec uzavřenou smlouvu na vývoz popelnici a je záhadou, kde její odpad končí.

Jiný a také nesprávný přístup k nakládání s odpady mají někteří naši podnikatelé. Každý podnikatel by měl mít zajištěnou likvidaci odpadů buď na základě písemné smlouvy s městem či přímo s oprávněnou svozovou firmou. A to se netýká pouze komunálních odpadů, ale i vytříděných odpadů (papíru, skla, plastů apod). Žádný podnikatel by neměl parazitovat na systému města a dávat své odpady z výdělečné činnosti do nádob, které jsou určeny pro občany a návštěvníky města, a to bez ohledu na to, že je takovýto podnikatel zároveň občanem města. Protože nechceme dále doplácet na podnikatele, kteří dávají odpad do společných kontejnerů, do kontejnerů na separovaný odpad či odpadkových košů, budeme v letošním roce ve zvýšené míře provádět kontrolu nakládání s opady u podnikatelských subjektů. Samotné provádění kontrol, popř. udělování pokut za nesplnění zákonných povinností, není ale naším hlavním cílem. Naopak, jak jsem uvedla výše, naší snahou je nastavit vzájemnou spolupráci, a proto připravujeme setkání s občany i podnikateli na toto téma a samozřejmě uvítáme Váš aktivní přístup.