Strabismus u dětí - příčina šilhání

Vzhledem k tomu, že se vyskytují stále častější případy šilhání dětí a objednací lhůty ke specialistovi je otázka více jak roku, dovolím si rodičům, kteří mají podezření na šilhání svého dítěte několik základních rad, než bude nutná návštěva u specialisty.

Neexistuje jednoznačná příčina

Strabismus je takový stav, kdy osy vidění obou očí nesměřují současně k fixovanému objektu. Takovou osu si lze představit jako přímku procházející středem zornice do zadního pólu oka. V případě normálního vidění jsou tyto osy vzájemně rovnoběžné. U strabismu jsou tyto osy v principu různoběžné. Neexistuje jednoznačná příčina vzniku šilhání. Šilhání je výsledkem působení několika faktorů. Porucha svalové koordinace, která je výsledkem nerovného vidění obou oči. To znamená, že pokud jedno oko vidí hůř, neúčastní se na vidění. Tento stav je přítomen při vrozeném šedém zákalu, při krátkozrakosti, astigmatismu. Vrozená porucha nebo nehybnost okohybných svalů. Zvýšený výskyt u dětí, které měly v novorozeneckém věku onemocnění retinopatie novorozenců.

Základní vyšetření a cvičení lze provádět i doma

Za asistence druhé osoby, které nenásilně zafixuje dítěti hlavu tak, aby bylo nuceno použít ke sledování výhradně oči. Vyšetřující s použitím zajímavého předmětu, který dítě zaujme, od pozice nosu pohybuje předmětem obloukem k vnějšímu koutku tak, aby zřítelnice byla v požadovaném koutku. Hlava musí být stále fixována ve středové poloze. Dítě pracuje pouze očima. Stejný pohyb provedeme na druhou stranu a totéž ve vertikálním směru.

  • Konvergentní strabismus – postižené oko zabíhá k vnitřnímu očnímu koutku.
  • Divergentní strabismus – postižené oko zabíhá k vnějšímu očnímu koutku.
  • Vertikální strabismus – pokud oko se odchyluje směrem dolů a nahoru (vzácný).
  • Fixní strabismus – pokud zabíhá vždy totéž oko.
  • Alternující strabismus – pokud střídavě zabíhají obě oči.

Léčba šilhání je vždy komplexní. Je časově náročná, trvá i několik let a předpokladem pro její úspěch je v první řadě včasné zahájení léčby.

Cvičení pod dohledem je prováděno na speciálním pracovišti. Vzhledem k tomu, že úhrada za tyto zdravotnické výkony nestačí ani na náklady na zřízení takového pracoviště, není např.v Jihočeském kraji žádné takovéto klinické zařízení, proto jedním z řešením je cvičit s dítětem doma. Pokud dítě šilhá směrem k nosu, pak při cvičení je třeba dostat oko do vnějšího koutku maximálně jak je to možné. Pokud dítě šilhá směrem venku, pak při cvičení je třeba dostat oko k vnitřnímu koutku. Hračku držte vpředu před ním ve středové poloze na úrovni nosu a pomalu ji posunujte obloukem k vnějšímu koutku až dozadu tak, aby zřítelnice byla v požadovaném koutku. Hlava musí být fixována ve středové poloze, nesmí se otáčet. Dítě pracuje pouze očima. Toto cvičení je vhodné při zakrytém i odkrytém oku. Lepší efekt má při zakrytém oku. Cvičení a zakrytí oka je efektivnější při hře s drobným předměty (lego, kreslení, navlékání korálků).