Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Participativní rozpočet ve Vyšším Brodě sklízí své ovoce. Vrcholem byla stavba voru

Autor: Jan Straka, místostarosta | Datum: 13.10.2021 - 00:00 | Zhlédnuto: 1072x

Město Vyšší Brod letos poprvé rozběhlo participativní rozpočet pod názvem Vyšák společně, díky němu mohli občané podávat vlastní návrhy na zlepšení města a následně hlasovali o tom, které z nich budou realizovány. V rámci participativního rozpočtu město rozdělilo celkem 400 tisíc korun. Vrcholem byla v sobotu 18. září stavba voru.


Participativní rozpočet ve Vyšším Brodě sklízí své ovoce. Vrcholem byla stavba voru

V sobotu 18. září jste se v místě bývalého vaziště vorů u Vltavy pod klášterem mohli od rána setkat s čilým pracovním ruchem. Členové spolku Vltavan Purkarec se pustili do realizace jednoho z nápadů z vyšebrodského participativního rozpočtu, který získal od občanů hlasy a byl díky tomu městem realizován. U řeky Vltavy byla postavena jedna vorová tabule jako vzpomínka na vyšebrodské plavce a připomínka romantického vorařského řemesla. Vorovou tabuli ještě doplňují informační desky připomínající vorařství obecně a významnou vyšebrodskou vorařskou rodinu Sipalových.

 

"Musím říct, že na začátku, když jsem participativní rozpočet rozjížděl, měl jsem trochu obavy. Ale jakmile začaly Vyšebrodští podávat své návrhy, bylo jasné, že mají zájem a skutečně se nad svými nápady zamysleli. Všechny nápady, které se dostaly do hlasování, byly kvalitní. Kdyby vyhrál kterýkoliv z nich, nebyl by to krok vedle. Jsem ale velmi rád, že zrovna vzpomínka na voroplavbu mohla být realizována, vorařství je s Vyšším Brodem neodmyslitelně spjato," uvádí Jan Straka, místostarosta Vyššího Brodu.

Autorem návrhu na vytvoření pocty vyšebrodským plavcům je místní občan Robert Ouředník. Do stavby voru se mohli zapojit všichni příchozí nebo si alespoň vyzkoušet práci se dřevem na přípravu voru. Pro děti byla připravena malá vorařská dílnička.

"Celkově jsme v rámci projektu Vyšák společně rozdělili 400 tisíc korun a díky tomu mohly být realizovány hned první tři návrhy z hlasování. Mimo vzpomínku na voroplavbu to byla workoutová sestava na rekreační ploše u jezu a úpravy plochy a doplnění mobiliáře tamtéž," doplňuje Straka s tím, že ho zájem o projekt Vyšák společně ze strany občanů potěšil a město bude prostředky do  participativního rozpočtu chtít zařadit určitě i v dalším roce. Do realizace vítězných návrhů se zapojilo jak vedení města, tak technické služby, odbor kultury a cestovního ruchu a odbor vedlejšího hospodářství.