Lékař radí - CRP a její význam

CRP neboli C-Reaktivní Protein je sloučenina se značný významem v diagnostice mnoha nemocí. Také je významným indikátorem, který nám napoví, zda u infekce použít, či nepoužít antibiotika.

Přístroj pro vyšetření CRP je k dispozici ve vyšebrodské ordinaci. Výsledky jsou známy během několika minut

CRP je bílkovina tvořená v játrech, která se řadí do skupiny tzv. bílkoviny akutní fáze. Koncentrace těchto bílkovin začne v různé míře stoupat, když se v našem těle objeví zánětlivý proces. Naše ordinace je vybavena přístrojem, který dokáže během několika minut zjistit z kapičky krve hodnotu tohoto proteinu.

Výhodou CRP je vysoká citlivost. Jeho hladina v krvi je totiž u zdravého člověka velmi nízká. U významnějšího zánětlivého procesu vystoupí jeho hladina na mnohem vyšší hodnoty, které se často počítají v desítkách či stovkách mg/l. Vysoká je i rychlost nárůstu CRP, významně zvýšených hodnot CRP dosáhne již několik hodin po začátku zánětlivé reakce.

Pokud přichází pacient s horečkou, bolestmi v krku, pocity nachlazení apod. zajímá nás obvykle, zda je potřeba mu předepsat antibiotika. Často se antibiotika předepisují a užívají bezdůvodně u virových infekcí, což může být dlouhodobě nebezpečné. Bakterie si totiž na zbytečně podávaná antibiotika začnou vytvářet rezistenci, tj. antibiotika na ně přestanou účinkovat. Vyšetření CRP je do určité míry řešením. Nemocnému se vezme malý vzorek krve a přímo v ordinaci dá do hodnotícího přístroje. Výsledek je hotový za několik minut. Lékař poté vyhodnotí výsledek a rozhodne o dalším postupu léčby. Toto vyšetření je v současnosti plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění (nákup přístroje samozřejmě nikoliv ;-) ).

CRP se samozřejmě zjišťuje i v biochemických laboratořích a je součástí celkového vyšetření krve, kdy může být varovným znakem jakéhokoliv patologického procesu v těle.

Nový pořadníkový systém v čekárně

Dále bych rád upozornil pacienty, že bude během následujících měsíce instalován v čekárně pořadníkový systém. Je tedy důležité s sebou nosit kartičku z pojišťovny, která bude sloužit k identifikaci a určení pořadí pacienta v čekárně! Obsluha je velice jednoduchá, stačí vložit kartičku do zařízení a vybrat důvod návštěvy na dotykové obrazovce. Pokud někdo kartičku zapomene, lze se do fronty zařadit i bez ní.

Ještě bych rád jednou připoměl, že veškeré naše ordinace, tedy Loučovice, Rožmberk nad Vltavou i Vyšší Brod, je možné navštívit bez rozdílu místa bydliště. Zároveň jako novinkou je, že bylo v ordinaci ve Vyšším Brodě instalováno zařízení pro nemohoucí, do prvního patra Vás nově vyvezeme na sedačce.