Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Email:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Jak hospodaří naše město?

Autor: Vladimíra Račáková, tajemnice | Datum: 13.12.2017 - 00:00 | Zhlédnuto: 2554x

Jak jsme dopadli? Mezi obcemi stejné kategorie jsme ve většině hodnocených ukazatelů dosáhli nadprůměrného hodnocení. Údaje jsou za období 2012 až 2016, přičemž od roku 2013 se u nás jednalo o období investičně velmi objemné, a tím i finančně značně náročné. Bylo proinvestováno více jak 83 mil. Kč.


Jak hospodaří naše město?

Mezi obcemi stejné kategorie je Vyšší Brod nadprůměrný

Získání odpovědi na výše zmíněnou otázku každému z nás umožní zhlédnutí údajů na www.informaceoobcich.cz. Jedná se o ekonomické profily všech obcí, dle kterých je možné porovnat hospodaření našeho města s ostatními územními celky. Proč je důležité mít takovéto srovnání? Porovnáním s ostatními dostáváme zpětnou vazbu o tom, zda-li děláme svoji práci dobře. Jedná se totiž o nezaujaté závěry vycházející z neoddiskutovatelných faktů, tj. z účetnictví jednotlivých obcí. Jestliže porovnání vychází dobře, víme, že jdeme správou cestou. V opačném případě se musíme zamyslet, zda není potřeba něco změnit.

Jak jsme dopadli? Mezi obcemi stejné velikostní kategorie, tj. obce 2 000 – 4 999 obyvatel, jsme ve většině hodnocených ukazatelů dosáhli nadprůměrného hodnocení. Jako příklad uvádím:

Ekonomický ukazatel Vyšší Brod Průměr obcí
Stav na bankovních účtech v Kč na 1 obyvatele 36 239 9 094
Nedaňové příjmy 14 848 2 707
Dluh v Kč na 1 obyvatele 849  3 713
Ušetřené vlastní prstředky v % 28 13

Sledované období bylo investičně velmi objemné

Údaje jsou za období 2012 až 2016, přičemž od roku 2013 se u nás jednalo o období investičně velmi objemné, a tím i finančně značně náročné. Bylo proinvestováno více jak 83 mil. Kč. Finanční prostředky na pořízení investic (nového majetku, rekonstrukci a modernizaci stávajícího majetku) byly získány z dotací a také úsporou z vlastních zdrojů. Je to výsledek dobré práce vedení města. V tomto pozitivním trendu pokračujeme i v roce 2017 a velkou část investic v letošním roce zaplatíme ze svých běžných příjmů.

Největšími investičními akcemi realizovanými v roce 2017 jsou např.:

Dokončení modernizace ČOV Studánky, výstavba ZTV pro 14 rodinných domků v lokalitě Pod vodojemem, celkové zateplení panelového domu čp. 266, výstavba bytu z nebytových prostor v domě čp. 266, dokončení obnovy místní komunikace Mlýnce, celková rekonstrukce kašny na náměstí, oprava budovy staré radnice, projekt nového dětského hřiště u zdravotního střediska, pořízení nového dopravního značení na celém území města, vybudování přechodu pro chodce včetně rozšíření veřejného osvětlení, výstavba chodníku a parkovacích míst u základní školy, výstavba parkoviště u domu čp. 311 apod. Kromě realizace stavebních prací jsme v roce 2017 dokončili či pracujeme na pořizování nových projektových dokumentací na investiční akce pro další období, a to např. na výstavbu bytů v domě s pečovatelskou službou, cyklostezku, výměnu topných rozvodů a předávacích stanic či na sportovní hřiště na Studánkách. K 15. 11. 2017 jsme pořídili investice ve výši 24 mil. Kč, s předpokladem ještě mírného nárůstu do konce kalendářního roku. A jak bylo uvedeno výše, je předpoklad, že investice uhradíme z běžných příjmů a nebudeme muset použít finance uspořené v minulých letech.

Přestože je toto velmi příznivý ukazatel a ve spojení s faktem, že dluh města rok od roku klesá a je v přepočtu na jednoho obyvatele téměř bezvýznamný, dovoluji si vyslovit názor, že je i pro další období velmi důležité přistupovat k objemově významným investicím v náhledu jejich naprosté nezpochybnitelnosti, nezbytnosti a je důležité je časově vhodně naplánovat. Za takovou investici v nejbližších letech považuji definitivní řešení dostavby městského úřadu, včetně nové knihovny a multifunkčního kulturního domu. To si vyžádá nejenom velké množství vlastních prostředků, ale také mnoho práce a úsilí. Přesto by nebylo vhodné rozhodnutí dále odkládat a považuji to za jedno z nejdůležitějších rozhodnutí, které by mělo zvolené zastupitelstvo města do konce volebního období udělat.