FOTO: Vyšší Brod spojila ochota pomáhat

Díky šíření nákazy novým koronavirem se celá naše země dostala do situace, kterou naprosto nezná. Tato historická událost ale ukazuje, že společnost dokáže ve vypjatých chvílích spolupracovat a vzájemně si pomáhat. I ve Vyšším Brodě máme spoustu lidí, kteří jsou ochotni nezištně podat pomocnou ruku.

Výzva „Chci pomáhat“

Ve sdělovacích prostředcích téměř denně slýcháme o dobrovolnících, kteří šijí roušky pro ostatní nebo nabízejí pomoc seniorům. Nejinak je tomu i ve Vyšším Brodě. „Ve městě se najde skutečně velká skupina lidí, kteří chtějí pomáhat. Na naši výzvu, že chceme vytvořit databázi dobrovolníků pro případnou pomoc seniorům s nákupy potravin a léků, se téměř okamžitě začali lidé hlásit. Prozatím vše zvládáme pomocí naší pečovatelské služby, ale je moc fajn vědět, že máme v záloze lidi, pokud by bylo zajištění potřeb nad naše síly. Moc si takového přístupu občanů vážím,“ říká místostarosta Jan Straka.

Roušky se šijí ve velkém

Potřeba látkových roušek je i v našem městě značná. Město vyzvalo občany, pokud chtějí pomáhat i v této oblasti, mohou na úřad nosit
materiál nebo se hlásit, že šijí roušky. Díky tomu město mohlo spojit lidi a podpořit je v jejich úsilí. „Látek jsme dosud dostali poměrně dost a snažíme se je distribuovat mezi dobrovolníky a dobrovolnice šijící roušky,, o kterých víme. Městu se podařilo sehnat a zakoupit i několik set metrů gumiček a tkalounů. U šití roušek je to podobné jako s pomocí seniorům. Hned se nám začali ozývat lidi, že šijí nebo dodají materiál. Víme samozřejmě, že je i spousta jiných, kteří šijí doma a roušky dávají rodině a svým známým. Jakákoliv pomoc a aktivita je v téhle situaci uznáníhodná“ říka Jan Straka.

S ochrannými pomůckami pomohla i Vietnamská komunita

Vyšebrodští Vietnamci se sami přihlásili s tím, že chtějí pomoct a zřídili hned dvě dílny na šití roušek. Jejich úsilí podpořili i starousedlicí, kteří půjčili šicí stroje, kterých neměli Vietnamci dostatek. Město poskytlo materiál a začalo se šít. Během prvních třech dní bylo z vietnamských dílen dodáno téměř osm set roušek. Vietnamská komunita věnovala i jednorázové roušky, základní respirátory, dezinfekční gely a rukavice. Nejprve byly zásobeny lékařské ordinace, lékárna, hasiči a městská policie a další v „první linii“. Poté probíhala i distribuce mezi občany.

První roušky obdrželi senioři

Město se při distribuci roušek od všech dobrovolníků nejdříve zaměřilo na ve Vyšším Brodě trvale hlášené občany starší 65 let. Každý z nich dostal do schránky obálku se dvěma látkovými rouškami a informacemi o tom, jak ji nosit a udržovat. Město roušky od dobrovolníků distribuuje i nadále. Jsou k dispozici v RplusR marketu, v prodejně Jednoty COOP a ve vyšebrodské lékárně.