Další bytový dům prošel rekonstrukcí

ANKETA: Čilý stavební ruch na sídlišti pokračoval i v listopadu. Po rozšíření parkovacích míst v této lokalitě se pracovalo na celkové rekonstrukci jednoho z panelových domů. Ten prošel celkovým zateplením a dokonce v něm vzniká i nový byt.

V plánu byla rekonstrukce dvou domů

Rozpočet vyšebrodské samosprávy počítal v letošním roce se značnými prostředky investovanými do bytových domů v majetku města. V plánu byly rekonstrukce dvou – jeden v ulici Míru čp. 266, druhý v ulici Zahradní čp. 275. „Bohužel ale na nás dopadla současná situace stavebního boomu, který odnáší v celé republice především menší obce, jako je Vyšší Brod. Investice těchto obcí nejsou tak velké, takže si stavební firmy z kapacitních důvodů vybírají. Jednoduše stavby nestíhají. Letos tedy bohužel stihneme opravit jen jeden z domů, i když jsme slíbili obyvatelům čp. 275, že budou bydlet také oni v „novém“ už letos,“ prozrazuje starosta Milan Zálešák.

Město ale bylo na opravu domu v Zahradní ulici připraveno, a to nejen co se týče prostředků v rozpočtu, jak dokládají další starostova slova: „Na rekonstrukci jsme měli už vysoutěženo. Ale vítězná firma bohužel nepodepsala smlouvu z kapacitních důvodů. Určitě chceme dům opravit v příštím roce. Návrh rozpočtu na rok 2018 s touto invetici počítá.“

V bývalém skladu CO vzniká nový byt

Z nového zateplení se mohou těšit nájemníci panelového domu v ulici Míru, kde investice proběhla bez problémů. Byla nově zateplena fasáda, vyměnila se střešní krytina a všechna okna. V objektu ještě navíc vzniká nový byt o velikosti 3+1. Do rekonstrukce město investovalo celkově 4 milióny korun, z nichž osm set tisíc spolkla výstavba nové bytové jednotky. Ta vzniká v prostoru využívaném v poslední době jako sklad, kdysi se jednalo o sklad civilní obrany. Vedení města rozhodlo se zateplením spojit i úpravu pro jeho smysluplnější využití. Práce na celkové zateplení jsou u konce, na konci listopadu došlo k předání objektu zhotovitelem. „Práce na výstavbě bytu ale budou ještě pokračovat, jelikož během zateplování je firma musela přerušit. Do konce roku ale bude hotovo,“ ještě doplňuje starosta Zálešák.

Část nákladů vložených do tohoto panelového domu by město mohlo získat z dotace z prostředků Evropské unie, podalo totiž žádost do Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) spravovaného Ministerstvem pro místní rozvoj. O přidělení dotace ale zatím nebylo rozhodnuto.

Zeptali jsme se vás:

Jak jste spokojený/á s tím, kam letos město investovalo prostředky. Na co by se dle Vašeho názoru mělo v budoucnu více zaměřit?

Tomáš Gondek, Vyšší Brod
„Je dobře, že se zvýšila bezpečnost dětí u základní školy díky novému chodníku a osvětlení přechodu. Myslím si, že takové investice a investice do sportovního vyžití dětí by mělo město podporovat i v budoucnu.“

Sandra Kocmanová, Vyšší Brod
„Chválím vznik bytu z nevyužívaného prostoru a modernizaci ČOV ve Studánkách. Chybí tu bydlení, dalo by se možná přemýšlet o využití jiných nevyužitých budov k tomuto účelu.Myslím si, že by se mělo zaměřit na řešení problému s odpady a recyklací, na udržitelnost a energetickou samostatnost. Sice velká investice, ale v budoucnu by se vyplatila.“

Fotografie v tiskové kvalitě