Čištění Vltavy 2017

V sobotu 16. září 2017 zorganizoval spolek Sdružení pro Vltavu, z. s., ve spolupráci s Povodím Vltavy, s. p., Českým svazem ochránců přírody, Nadačním fondem Veolia a Sdružením půjčoven lodí a kempů na Vltavě, z. s., již 23. ročník Čištění Vltavy. Vyčištěn byl celý úsek Vltavy od Vyššího Brodu až do Boršova nad Vltavou v délce přes 70 km.

Čistilo se na 12 úsecích

Vlastní čištění bylo organizováno z tábořiště v Novém Spolí u Českého Krumlova. Pro čištění byla Vltava rozdělena na 12 úseků, každý byl čištěn po obou březích i v korytě řeky. Dobrovolníci měli k dispozici buď rafty a lodě ze svých půjčoven, nebo jim je bezplatně poskytla půjčovna INGETOUR z Vyššího Brodu a půjčovna Pod Jezem z Rožmberka nad Vltavou. Na tato plavidla byl sbíraný odpad nakládán a odvážen k nejbližším kontejnerům nebo na sběrná místa, kterých bylo na trase celkem 11. Odvoz a likvidaci odpadu z těchto míst zajistili provozovatelé některých tábořišť, obce a Povodí Vltavy. Vzhledem k chladnému a deštivému počasí se letos Čištění Vltavy zúčastnilo jen 176 dobrovolníků, což je těsně pod desetiletým průměrem. Díky Povodí Vltavy byl průtok vody v řece opět snížen na minimum (6 m3/s), proto bylo možno vyčistit i dno řeky.

Drobný odpad naplnil přes 500 pytlů

Celkem bylo naplněno přes 500 pytlů převážně drobným odpadem. Na této akci se opět aktivně podílela některá města a obce ležící na Vltavě v uvedeném úseku. Akci podpořilo přes 40 sponzorů z regionu i ze vzdálenějších míst, zejména provozovatelé tábořišť, restaurací a kiosků, cestovní kanceláře a půjčovny vodáckého a turistického vybavení (podrobněji viz seznam). Tak jako v minulých letech přijeli čistit dobrovolníci z celé České republiky. Sesbíraného odpadu bylo letos méně než v minulých letech, což mohlo být způsobeno i zvýšeným průtokem vody v období před vlastním čištěním. Opět se podle množství drobného odpadu dalo zjistit, kde v sezóně kotvily „plovoucí bary“. Nejvíce odpadu bylo v úseku pod Českým Krumlovem, ale i tam ho bylo méně, než v minulých letech (jen 4 pneumatiky a 2 kola, dětská klouzačka, malý gauč). Jinak opět převážil drobný odpad z letošní letní sezóny na řece (plastové kelímky – i když méně než v minulých letech, brčka, zbytky oblečení, boty, rozbité skleněné láhve, PET láhve, igelitové obaly, plechovky a lahve od/s pivem, zbytky lodí) nad nevodáckým odpadem. Akce Čištění Vltavy 2017 byla pořádána v rámci celkové koncepce činnosti Sdružení pro Vltavu.