2. ročník participativního rozpočtu města Vyšák společně

Rozhodněte sami o tom, kam půjdou peníze z rozpočtu. Můžete navrhovat projekty a následně o nich budou hlasovat všichni občané.

Čtyřista tisíc na projekty navržené samotnými občany

Do letošního rozpočtu zastupitelstvo schválilo 400 000 Kč, které budou sloužit pro potřeby takzvaného participativního rozpočtu. V jeho rámci budou moci občané Vyššího Brodu navrhovat vlastní projekty, mohou to být investiční akce nebo např. veřejné kulturní nebo společenské akce.

Co je participativní rozpočet?

Participativní rozpočet je jednou z možností jak mezi městem a jeho občany vytvořit partnerský vztah, založený na otevřenosti a transparentním přístupu k řešení nedostatků anebo chybějících projektů ve městě. Chceme, aby se občanům města žilo co možná nejlépe a nikdo jiný než právě Vy, nám nedokáže lépe říct, co v našem městě schází anebo naopak, co nám tu přebývá. Záleží nám na Vašich potřebách a uvědomujeme si, že je stále co ve městě zlepšovat. Věříme, že pro obyvatele našeho města je Vyšák srdeční záležitostí, stejně tak jako pro nás. Kdokoliv z Vás se může podílet na zlepšení města a jeho veřejného prostoru. Stačí poslat svůj návrh/nápad na jeho zlepšení  a následně návrh podpořit hlasováním. Tímto způsobem lze město zlepšit a zároveň upozornit na místa, která si zaslouží pozornost či nové využití.

Jak bude vše probíhat?

Participativní rozpočet ve výši 400 000 Kč včetně DPH slouží k realizaci investičních i neinvestičních nápadů a projektů, které dokáží náš veřejný prostor oživit, doplnit anebo ho využít k novým, užitečnějším potřebám.  Příkladem může být dětské hřiště doplněné o veřejnou toaletu, vodní prvek, výsadba stromů anebo jiné oživení místa, kde rádi trávíme volný čas, sportujeme, sdružujeme se. V neposlední řadě se participativní rozpočet stane databází námětů a potřeb pro budoucí zlepšení našeho města. Návrhy mohou podávat všichni občané města starší 15 let a na celém území města, tzn. i v místních částech. Snažíme se, aby vše pro Vás bylo maximálně jednoduché, a proto veškeré informace jsou soustředěny na zvláštních webových stránkách www.vysakspolecne.cz. Prostřednictvím tohoto webu jednoduše po  vložíte svůj nápad na zlepšení města. Kdo nemá přístup přístup k internetu anebo preferuje osobní kontakt, můžete projekt/nápad předat fyzicky na městský úřad nebo do infocentra, kde jsou k dispozici jednoduché formuláře

Všechny návrhy, které od Vás obdržíme, posoudí pracovní skupina, kterou pro tento účel  město Vyšší Brod zřídí. Skupina má za úkol ověřit, zda došlé návrhy/nápady odpovídají pravidlům participativního rozpočtu. V případě, že skupina neshledá nedostatky, bude zahájeno hlasování veřejnosti. Právě Vaše hlasování tedy rozhodne o pořadí návrhů/nápadů. Podle pořadí návrhů budou vybrány ty, které v součtu svou finanční náročností nepřesáhnou částku 400 000 Kč včetně DPH. Tyto nápady budou následně realizovány. Náklady jednoho navrženého projektu můžou dosáhnout výše maximálně 200 000 Kč 

Harmonogram participativního rozpočtu

  • 1. 3. – 31. 3. 2022 – start participativního rozpočtu – zahájení vkládání návrhů a jejich případných konzultací
  • 1. 4. – 14. 4. 2022 – kontrola realizovatelnosti zaslaných nápadů dle veřejných pravidel participativního rozpočtu
  • 15. 4. – 5. 5. 2022 – veřejné hlasování

Zasílání projektů a následné hlasování probíhá přes www.vysakspolecne.cz, kde naleznete i podrobná pravidla.

 

V případě dotazů se obraťte na místostarostu:

Jan Straka
Tel.: 725 483 043
mistostarosta@mestovyssibrod.cz